Proces liofilizacji

Liofilizacja
Liofilizacja jest unikalnym sposobem, aby z powodzeniem usunąć wilgoć z kwiatów i jest ona skomplikowanym procesem, który wymaga wysokiej fachowości. Mały błąd może szybko spowodować uszkodzenie produktu. Sweet Colours posiada najbardziej nowoczesne maszyny, sterowane przez oryginalne oprogramowanie. Nie używamy żadnych środków chemicznych, dlatego produkt pozostaje biodegradowalny. Trzymamy się czystej natury! Przed rozpoczęciem procesu, róże i hortensje zostają odcięte (róże tuż przy główce) i załadowane do maszyny.

Maszynowy proces liofilizacji 
Maszyna składa się z dwóch części: pomieszczenie z kondensorem i pojemnikiem magazynującym. Kiedy wszystkie róże zostaną umieszczone w części magazynującej, maszyna startuje i rozpoczyna się program mrożenia, w którym róże zostają zamrożone do -40 stopni. Następnie startuje pompa próżniowa i rozpoczyna się właściwy proces suszenia. Ponieważ w pomieszczeniu z kondensorem jest chłodniej niż w pomieszczeniu magazynowym (-50 °C albo niżej!), para wodna zostaje odciągnięta z róż w próżni i zmienia się w kryształki lodu. Kryształki te szybko tworzą warstwę lodu w pomieszczeniu z kondensatorem. Lód zostanie usunięty poprzez roztopienie. Kiedy lód przestaje się tworzyć, proces jest zakończony i można otworzyć pojemnik magazynujący (to zawsze przyjemny moment). Cały ten proces trwa około 14 dni. Przeprowadzając starannie ten proces Sweet Colours jest w stanie wyprodukować doskonale wysuszone płatki róż i hortensji, gotowe od razu do użycia.